În perioada 19- 20 aprilie 2018, Think tank-ul Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA) în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Spirit Critic” din Chișinău au derulat workshop-ul „TechCamp RO_MD – Digital Tricks” simultan la Biblioteca Națională a României (American Corner) din București și la Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Moldova (CID NATO). În cadrul workshop-ului au participat în calitate de traineri doi cercetători ai Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” – Mihai Bârsan și Nicolae Țîbrigan.

Scopul acestui curs a constat în a pregăti participanții, jurnaliști, studenți, tineri specializați în combaterea falsurilor informaționale, în a dobândi cunoștințe privind noile instrumentele digitale, dialogând în mod direct cu experți în domeniu. Datorită tehnicilor propuse de către specialiștii în domeniu în identificarea știrilor false, participanții au fost antrenați în a dezvolta spiritului critic și analitic, precum și capacitatea de a diferenția o știre falsă față de una veridică.

Cei doi cercetători ai institutului au prezentat tehnnici și instrumente pentru combaterea dezinformării digitale, strategii de manipulare utilizate de propaganda pro-Kremlin, utilizarea bazelor de date în cambaterea fake-news, rolul social-media, precum și tehnici de analiză a informațiilor online.

Evenimentul a fost finanțat de către Departamentul de Stat al SUA prin Digital Communication Network, derulat concomitent la București și Chișinău, printr-o serie de prelegeri transmise live către participanți, cu scopul de a dezvolta capacitățile acestora de a combate dezinformările și fenomenul de fake-news.

IMG_6030

 

IMG_6041

 

IMG_6167