Directorul ISPRI, Dan Dungaciu a participat la Romania Business Leaders Summit (2-3 martie, 2017 Hotel Marriot), în sesiunea moderată de Doru Lionăchescu, membru în board-ul Băncii Transilvania și în board-ul BT Capital Partners, brațul de investment banking al băncii, Bogdan Ion, CEO EY România, analistul macroeconomic Radu Crăciun, care conduce BCR Pensii și Iulian Stanciu, CEO al eMag.

Dan Dungaciu a vorbit despre evoluțiile globale din perspectivă geopolitică și strategică și cum afectează acestea România.

România este în prezent graniţa estică atât a Uniunii Europene, cât şi a NATO. România a devenit membră a NATO în 2004 şi membră a UE în 2007.

Schimbările politice şi sociale din ultimii ani au dus la o redefinire a lumii euro-atlantice, iar România va trebui să-şi asume statutul de graniţă de est a vestului, consideră expertul în geopolitică.

”Vom fi estul Vestului pentru o generaţie, extinderea spre est a frontierei euro-atlantice s-a oprit. România trebuie să-şi asume asta, cu tot ce înseamnă asta. Frontiera nu se mai duce spre est, doar va modela spaţii”, a declarat Dan Dungaciu.

Schimbările au loc atât în contextul rezultatului alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, iar Donald Trump a vorbit deseori despre creşterea contribuţiei financiare la cheltuielile militare a NATO din partea statelor din Uniunea Europeană.

”Clinton vorbea despre extinderea Americii pe plan global, Trump spune: ”America First”. El consideră că America a ieşit pierzătoare din această extindere. Spaţiul euro-atlantic arată diferit, iar România va trebui să fie pregătită”, a afirmat Dungaciu.

Liderul zonei euro, Germania, este în prezent sub o presiune uriaşă pentru a spori chelturielile bugetare pentru Apărare, după învestirea preşedintelui Donald Trump la Casa Albă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat recent că germanii ar trebui să-şi sacrifice întregul surplus bugetar pentru a atinge obiectivul de 2% din PIB pentru Apărare.

Directorul ISPRI la Summitul Romanian Business Leaders 2017 (VIDEO)