Directorul ISPRI a participat joi, 9 martie a.c, la dezbaterea cu titlul: „Security challenges in Eastern Europe:  Romania’s approach, Poland’s approach”, organizată de New Strategy Center și the Institute for Eastern Studies – Polonia.

România și Polonia sunt state cheie pentru apărarea anti-rachetă americană și NATO. În România baza de la Deveselu a devenit deja operațională, în Polonia sunt în defășurare lucrările la baza de la Redzikowo, care urmează a fi finali-zate în 2018. Ambele state sunt periodic țintă declarațiilor responsabililor politici și militari ruși, care nu o dată au afirmat că România și Polonia vor fi ținta rachetelor rusești ca represalii la instalarea scutului american, inclusiv Vladimir Putin lansând asemenea afirmații belicoase.

New Strategy Center are ca partener Institutul de Studii Estice – ISW din 2016 ambele think tank-uri luând decizia de a organiza în fiecare an o dezbatere la București și apoi la Varșovia pe teme de interes comun in doemniul securității și afacerilor externe. La această dezbatere ne dorim un schimb de opinii privind evoluțiile care se înregistrează la nivelul NATO și UE după alegerile din SUA și după Brexit, ce modificări se pot înregistra în relațiile Rusiei cu SUA și UE, cum răspundem provocărilor războiului hibrid, ce preocupări există în cele două țări în domeniul securității energetice.

i1i2i3i5i4