În urma unei cercetări atente a trăsăturilor structurale ale fenomenului de fake news, Institutul pentru Politici Publice (IPP) și G4media.ro a organizat pe 18 ianuarie 2019, la Hotelul Intercontinental, o sesiune de informare și dezbatere privind manifestările acestei noi realități. Cercetarea s-a concentrat, pe de o parte, asupra înțelegerii principalelor resorturi care stau la baza fenomenului, iar, pe de altă parte, a vizat înțelegerea particularităților și mizelor românești ale problemei.
În cadrul dezbaterii a participat asistentul de cercetare și membru în Consiliul de Experți LARICS, dr. Nicolae Țîbrigan (ISPRI), care a ținut să sublinieze că pe târâmul fake news Kremlinul acţionează prin intermediul unei reţele de site-uri care funcţionează pe post de releu, exploatând totodată o categorie aparte de public (idioţii utili) şi folosind ca materie primă sincopele din societate şi mediul politic: „Propaganda pro-Kremlin folosește ceea ce se întâmplă în societate și nu mă eschivez să afirm că cele mai multe dezinformări le produce la nivel domestic”.
Expertul LARICS a mai punctat că tema Soros a fost pe radarul specialiştilor în dezinformare de la Moscova cu destulă vreme înainte ca ea să explodeze în spaţiul public şi politic din România, și anume în anul 2013, iar un alt „exerciţiu” care serveşte interesul Kremlinului este cel al avalanşei de materiale, în mediul online, despre „armele miraculoase ale lui Putin”. „Nu cred că e recomandat să devenim purtătorii de cuvânt ai Ministerului rus al Apărării”, a conchis Țîbrigan Nicolae.
IPP așază în centrul preocupărilor sale din 2019 înțelegerea fenomenului fake news (dezinformarea digitală) în România. Demersul organizației constă în prezentarea de materiale de informare, cercetare, dezbateri etc., propunându-și să arate care sunt mecanismele de operare în noua realitate, cum putem identifica dezinformarea și care sunt instrumentele de care dispunem în combaterea ei.