Cercetătorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dr. Nicolae Țîbrigan, a participat online, în perioada 9-10 noiembrie a.c. la cea de a III-a ediție a conferinței internaționale Centrul EUXGLOB-European Union’s External Relations and Global Order organizată în format hibrid la Facultatea de Studii Europene Cluj-Napoca, cu tema Perspectives of the EU’s Eastern Neighbourhood”.

În cadrul conferinței, cercetătorul Nicolae Țîbrigan a abordat o temă mai puțin dezbătută în mediul academic, cu referire la indicele alfabetizării mediatice (media literacy) în contextul rezilienței societăților în fața campaniilor de propagandă și știri false.  Studiul prezentat s-a referit a indicele de educație mediatică analizat transversal în perioada 2017-2023 pentru 10 state din Europa de Est. Indicele folosește indicatori legați de libertatea presei, calitatea educației, încrederea interpersonală și e-participarea democratică pentru a prezice potențialul unei societăți de a rezista efectelor negative ale dezinformării și influențelor maligne externe.

Cercetarea “RESILIENCE IN THE NEW MEDIA LITERACY INDEX FOR EASTERN EUROPE 2023” oferă o perspectivă mai amplă asupra naturii fenomenelor de dezinformare și poate aduce noi abordări în ceea ce privește construirea unui indice matematic de estimare a rezilienței societății în fața dezinformării, propagandei și știrilor false, ca forme de manifestare în spațiul informațional a agresiunilor hibride.