In memoriam

 

 

Foto: Academicianul Răzvan Theodorescu, vorbind la prezentarea Barometrului vieții religioase, Aula Academiei Române, 14 decembrie 2023.

 

Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) își exprimă regretul profund la vestea decesului academicianului Răzvan Theodorescu, istoric de artă, doctor în ştiinţe istorice, politician român, membru titular și Vicepreședinte al Academiei Române.

Prin dispariţia ilustrului cărturar, comunitatea academică a pierdut un pasionat cercetător și pedagog, iar societatea a pierdut unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai perioadei contemporane.

Un intelectual desăvârșit, distinsul nostru mentor a fost și rămâne un model demn de urmat, de perseverență în cercetarea și expunerea ideilor sale militante pentru o societate care conștientizează rolul culturii, al Istoriei și al tradiției în evoluția sa.

Academicianul Răzvan Theodorescu a fost mereu un prieten apropiat al Institutului nostru. Nu e lipsit de semnificație faptul că ultimul eveniment public la care a participat Domnia Sa a fost unul foarte drag lui, respectiv Barometrul vieții religioase, ediția a III-a, desfășurat în Aula Academiei Române la 14 decembrie 2023. Alocuțiunea și intervențiile domnului academician pot fi urmărie aici (https://www.privesc.eu/Arhiva/101397/).

Ultimul proiect sugerat și girat de Domnia Sa a fost cel legat de „geopolitica Ortodoxiei” în fosta URSS și în Balcani. ISPRI și-a asumat acest demers menit să fie concretizat printr-o cercetare unică în 2025, cu ocazia a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Română. Este un proiect așezat în memoria distinsului academician.

Foto: Academicianul Răzvan Theodorescu la prezentarea Barometrului vieții religioase, Aula Academiei Române, 14 decembrie 2023.

 

Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C: Brătianu” al Academiei Române