New Strategy Center a organizat miercuri, 1 februarie 2017, la Cercul Militar Național, dezbaterea cu titlul: “Vulnerabilități și oportunități în regiunea Mării Negre. Perspectiva României; Perspectiva Turciei.“.
La eveniment au participat E.S. Teodor Meleșcanu, Ministrul Afacerilor Externe, E.S. Koray Ertaş, Ambasadorul Turciei în România, Prof. Dan Dungaciu, Director ISPRI, E. S. Sergiu Celac, Ambasador, Prof. Iulian Fota, alături de reprezentanții Marmara Group Foundation, Domnul Şamil Ayrım, Prof. Fatih Saraçoğlu și Prof. Mustafa Aydın.
Securitatea în regiunea Mării Negre s-a deteriorat considerabil din 2014, odată cu anexarea ilegală a Crimeii și declanșarea războiului din Ucraina. Militarizarea Mării Negre de către Federația Rusă a obligat NATO să adopte măsuri politico-militare ce demonstrează determinarea Alianței Nord-Atlantice de a reafirmare a solidarității în raport cu statele membre din regiune. Dacă în partea nordică a flancului estic se observă o coordonare mult mai bună între statele baltice și Polonia, în partea sudică încă se mai lasă așteptate inițiative asumate în comun, mai ales în plan naval. Marea Neagră nu este o regiune izolată, cu o importanță strategică redusă. Anexarea ilegală a Crimeei reprezintă cea mai gravă criză de securitate de la căderea Cortinei de Fier. Mai mult, în zona Mării Negre seria lungă de conflicte înghețate pot fi oricând dezghețate, din în Abhazia și Osetia de Sud în Georgia, în Transnistria în Republica Moldova și în Donbas în Ucraina.
Importanța regiunii Mării Neagră a crescut după intervenția militară rusă în Siria, flota rusă de la Sevastopol asigurând suportul logistic pentru corpul expediționar. Acesta este unul dintre motivele pentru care Marea Neagră și partea estică a Mării Mediterane au devenit un spațiu comun de securitate. Rolul Turciei este foarte important pentru cooperarea în regiunea Mării Negre, România fiind interesată să consolideze relațiile politice, economice și militare cu acest stat, partener strategic al țării noastre. Securitatea în zona pontică, soluționarea crizei din Siria, dar și gestionarea migranților din Orientul Mijlociu depind în bună măsură și de atitudinea Ankarei. Dialogul UE-NATO trebuie să continue, depășind asperitățile înregistrare în ultima perioadă, iar cooperarea politico-militară la nivelul NATO poate fi și mai robustă în regiunea Mării Negre prin contribuția Turciei, țara cu cea mai puternică flotă și aviație dintre statele aliate din acest spațiu. Instalarea unei noi administrații la Casa Alba va aduce un suflu nou la nivelul NATO, dar și în relațiile bilaterale, Turcia fiind o țără importantă pentru SUA, pentru interesele sale de securitate în Orientul Mijlociu. În plus, o atenție deosebită trebuie acordată relațiilor Turciei cu Rusia, ambele state arătând că sunt dispuse să lucreze împreună în regiunea Mării Negre și a Orientului Mijlociu.
New Strategy Center organizează această dezbatere despre vulnerabilitățile și oportunitățile în regiunea Mării Negre, împreună cu partenerii de la Fundația Marmara Group din Istanbul. Viziunea României și Turciei asupra provocărilor de securitate din acest spațiu, evoluția relațiilor dintre Turcia și UE, SUA sau Rusia, precum și modul în care putem dezvolta relațiile bilaterale sunt câteva dintre temele pe care dorim să le abordăm în cadrul acestui eveniment.