Warning: A non-numeric value encountered in /home/ispri/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

     Institutul nostru lansează un proiect de reflecție intitulat „Jurnal academic pe timp de criză”. Acesta însumează gândurile, reflecțiile și analizele cercetătorilor noștri în fața crizei de pandemie pe care o străbatem cu toții. Textele publicate în revistele, site-urile sau paginile de Facebook ale Institutului vor fi ulterior publicate într-un volum-mărturie (ISPRI).

 

Coronavirusul și monopolul moral sau  PRIMUM NON NOCERE, DEINDE CURARE

Articol semnat de Henrieta Anișoara Șerban

Imagine preluată https://jamesfetzer.org/2020/03/zero-hedge-event-201-unfolds-covid-19-action-platform-global-government/

 

Problema e așa. Se dau vremuri de criză cu repercursiuni în mod potențial imediate asupra vieții.  Alte date? Răspândirea  facilă (exponențială) a virusului și probabile implicații economice și socio-politice. Se cere auto-izolare și spălat pe mâini.

Ce să calculezi, la ce să te gândești, cum să te raportezi? Ce e mai simplu decât să te indignezi? Ce e mai simplu decât să dai sentințe? Nimic!

Guvernul nu ia măsuri relevante pentru protejarea capitalului românesc (și mai degrabă nu ia, sau nu măsuri suficiente și nici destul de precise). S-a recurs prea ușor la limitarea drepturilor (și poate că decizia merita mult mai multe nuanțe și resorturi protectoare, sau, dacă era posibil, compensatorii  la adresa acestor drepturi). Românii rătăcitori refugiați din Italia cea greu încercată – „Ce iresponsabili!”; „Ce limitați!” (uitând că, de fapt, nimeni nu e mai presus de boală și oricine poate fi un bolnav care se ignoră: dacă nu e afectat de coronavirus, poate că e de vreo hepatită, de tuberculoză, de vreo ciupercă,  vreo formă herpes etc. etc.).  Adevărul neplăcut este că toți reprezentăm în mod potențial un pericol de sănătate, pentru toți.

În vremuri insolite, de criză, în care nu poți controla mai nimic, sau, și mai puține lucruri decât erai obișnuit, să-i judeci pe ceilalți și să le evidențiezi cu markerul erorile devine o sursă de satisfacție. Este vorba despre acel higher moral ground, pentru care „acum” există o competiție acerbă.

Toți considerăm de la sine înțeles că deținem monopolul moral.  Dar…nu există situație de criză, nu există situație tensionată, care să nu-și arate colții xenofobi, intoleranți, sau chiar inumani, prin intermediul celor mai reactivi dintre noi.

Totuși, indignarea care ține loc de gândire nuanțată și principială este extrem de periculoasă și ne îndepărtează chiar mai mult de democrație decât o face starea de urgență.

Și dacă tot am pronunțat această vorbă mare „gândire principială” să ne gândim la noii eroi de fiecare zi, la tot personalul medical și asociat procesului medical, cei care ne asigură ziua de mâine. Să luăm exemplu, nu doar întru igienă, ci și întru devotament și înțelegere: să nu judeci pe nimeni, dar să ajuți cât de mulți și, în primul rând, Primum non nocere!

21.03.2020

 

 


Notice: Undefined index: img in /home/ispri/public_html/wp-content/plugins/ct-ultimate-gdpr/includes/views/cookie-group-popup.php on line 199