Warning: A non-numeric value encountered in /home/ispri/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

 

Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române regretă plecarea discretă dintre noi a eminentului Cercetător și Profesor universitar ION BULEI, reputat istoric și hermeneut al fenomenului românesc modern și contemporan.

       ION BULEI a fost al treilea Director al Institutului nostru (2006-2011), iar memoria Sa va fi mereu onorată de către cercetătorii Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale.

Cu o carieră solid construită în plan științific, Profesorul şi Cercetătorul ION BULEI a instaurat în lumea academică postdecembristă un autentic model de exigență și performanță, propulsând paideic generații de cercetători, studenți, masteranzi și doctoranzi spre cunoașterea de sine şi aprofundarea Istoriei.

Profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București vreme de trei decenii (1992-2020), şef al Catedrei de istorie a românilor (2004-2008) la aceeași facultate, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (2003-2011), ION BULEI a susținut prelegeri și cursuri, demers prin care a reașezat modernismul românesc în matca-i firească.

Ca diplomat cultural la Roma (1990-1993) şi Director al Institutului Român de Cultură de la Veneţia (1997-2003) a readus la viaţă modelul de conduită interbelic, postură din care s-a implicat în reașezarea pe coordonate de performanță a sistemului de acordare a burselor „Nicolae Iorga” și „Vasile Pârvan”. A fost poate prima deschidere spre Occident fundamentată pe valori, bursierii din domeniul științelor umaniste aducând odată cu proiectele lor și un model uman care să valideze aspirația României spre Comunitatea Europeană.

Rămân remarcabile op-urile Sale având ca obiect şi subiect Istoria modernă a românilor, repusă în dreptul la universalitate şi europenitate, opera fiindu-i recunoscută și apreciată prin premii şi distincții academice.

Odată cu intrarea Sa în bibliotecile cerești spre a cerceta fața îngerească a Istoriei, laboratoarele și amfiteatrele noastre rămân pustii fără prezența caldă a Profesorului și Cercetătorului ION BULEI!

Institutul de Științe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române transmite sentimente de profundă compasiune familiei îndoliate, precum și întregii comunități academice.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

 

     

 


Notice: Undefined index: img in /home/ispri/public_html/wp-content/plugins/ct-ultimate-gdpr/includes/views/cookie-group-popup.php on line 199