În cadrul evenimentului “Germania și Noua Ordine Europeană”, organizat de ISPRI, o secțiune autentică din Zidul Berlinului, simbol al opresiunii comuniste în Europa, a fost donată de către ISPRI și LARICS, cu sprijinul OMV Petrom, Primăriei Municipiului București, în scopul comemorării acestei importante părți din istoria Europei, a Germaniei și a României.

Prezent in calitate de invitat special la ceremonia de înmânare a plăcuței comemorative, parte a donației *secțiune din Zidul Berlinului”, Nicușor Dan, Primar General al Municipiului București, a amintit că “Zidul Berlinului este poate cea mai puternică imagine fizică a ceea ce a însemnat comunismul, iar în aceste vremuri complicate în care pericolul extremismului amenință din nou Europa, (…) e mai mult decât necesară cunoașterea istoriei. Căderea zidului a reprezentat un pas înainte pentru pace, iar pentru România a însemnat începutul transformării ei într-un stat democratic și liber.”

Ceremonia de donație si de inmanare a placutei comemorative a fost urmată de dezbaterea moderată de Prof. Dan Dungaciu despre situația actuală a Europei și rolul Germaniei în menținerea unității Europei.

Vorbitori:

Acad. Mircea Dumitru, Vicepreședinte Academia Română

Dr. Anneli Ute Gabanyi, Politolog (Germania)

Leonard Orban, fost Consilier Prezidențial, expert afaceri europene

Acad. Răzvan Theodorescu, Vicepreședinte Academia Română

Alexandru Maximescu, VP OMV Petrom

Nicușor Dan, Primar General al Municipiului București

Sonja Gebauer, Ambasada Germaniei in România