Warning: A non-numeric value encountered in /home/ispri/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

LABORATORUL DE SOCIOLOGIA ȘI GEOPOLITICA RELIGIILOR(LSGR)

LABORATORUL DE SOCIOLOGIA ȘI GEOPOLITICA RELIGIEI Ideea acestui Laborator care va funcționa în cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române s-a născut ca urmare a trei elemente coroborate: 1. provocărilor tot mai pregnante pe care evenimente religioase sau care se revendică de la religie le pun pe societățile europene, dar nu numai; 2. constatarea că România nu are încă o instituție specializată în care chestiunile religioase – cu incidență politică, socială, geopolitică – să fie analizate senin și competent și, ulterior, comunicate publicului interesat, de la cetățeni la politicieni, trecând prin mediul academic sau religios; 3. nu există astăzi în România nicio platformă de dezbatere publică a problematicii religioase și a efectelor societale, politice sau geopolitice ale acestora, unde să se reunească diverse voci cu aplecare, mai mult sau mai puțin competentă academic, asupra unui fenoment, în speță cel religios, pe care nu îl mai putem ignora nici național, nici regional, nici global.

Relația dintre biserică și stat în Europa, problematica învățământului religios, restituirea proprietăților religioase sau salarizarea preoților, chestiunea laicatului, tipul de laicitate promovat în Europa sau România, problematica autocefaliilor bisericilor ortodoxe din regiune, provocările migrației Islamului spre Europa, relația dintre religie și identitatea națională, religia și (post)modernitatea, geopolitica Ortodoxiei, provocările Europei seculare, mizele ecumenismului sau resurecțiile religioase din regiune – toate aceste mize, și multe altele, vor constitui agenda de cercetare și dezbatere publică a Laboratorului nostru.

LSGR este compus din cercetători din cadrul ISPRI, dar și a unor cercetători asociați care – fără să aibă neapărat vreo legătură formală cu institutul -, sunt parte a proiectelor de cercetare, seminariilor sau conferinețelor organizate de LSGR.

LSGR are la dispoziție pentru diseminarea rezultatelor academice publicațiile ISPRI, dar și o colecție nouă la Editura institutului, intitulată „Sociologia și geopolitica religiilor”, care așteaptă contribuții de fond, din partea cercetătorilor ISPRI, dar nu numai, dedicate fenomenului religios.

CERCETĂTORI ASOCIAȚI

 

  1. GEORGE GRIGORIȚĂ        CV-en  CV-ro
  2. LUCIAN CÎRLAN                 CV-fr CV-ro
  3. GABRIEL BÎRSAN               CV-fr   CV-ro
  4. APTI METIN                         CV-en  CV-ro

 


Notice: Undefined index: img in /home/ispri/public_html/wp-content/plugins/ct-ultimate-gdpr/includes/views/cookie-group-popup.php on line 199